Apua – asiatekstiä!

Lukiossa sinun oletetaan palauttavan monenlaisia kirjallisia töitä. Koulussa palautettavien töiden tulee lähes poikkeuksetta täyttää asiatekstin vaatimukset. Kieltä käytetään eri tavoin erilaisissa asiayhteyksissä. Se, mikä toimii tekstiviestissä tai sähköpostissa, ei ehkä käykään asiatekstiä kirjoitettaessa. Millaista asiatekstin sitten pitäisi olla?

Asiatekstin aapinen lukiolaiselle

  1. Asiatekstissä käytetään kokonaisia lauseita.
  2. Asiatekstissä käytetään hyvää yleiskieltä.
  3. Koulutöiden alkuun on hyvä merkitä  tekijän tai tekijöiden nimet sekä kurssi, johon työ liittyy. Myös opettajan nimi tai nimikirjaimet on hyvä liittää kurssitunnuksen yhteyteen.
  4. Jos teksti palautetaan koneella kirjoitettuna, tekstin fonttikoko on 12 pt. Fontiksi valitaan jokin tavallisen näköinen fontti (esim. times new roman tai arial). Erikoisfontit eivät oikein sovi asiateksteihin. Älä yritä kikkailla lyhyttä tekstiä pidemmäksi fonttikokoa suurentamalla – se ei tehoa vaan lähinnä ärsyttää opettajaa.
  5. Riviväli voi olla 1,5, mutta ei suurempi.
  6. Tekstin tasaus tulee olla vasemmalla (tai molemmissa reunoissa). Tekstin keskittäminen ei sovi asiankirjatyyliin. (Voit säätää riviväliä ja tasausta Open Officessa valitsemalla muotoilu –> kappale.)
  7. Marginaalit saavat olla melko väljät koulutöissä, niin että opettaja voi tehdä niihin merkintöjä. Esim. 2,5 mm reunoissa, 3 mm ylös & alas. (Voit säätää näitä Open Officessa valitsemalla muotoilu –> sivu.)
  8. Kappalejakoja ja väliotsikoita on suotavaa käyttää niin, että teksti hahmottuu lukijalle selkeästi.
  9. Oikolue aina tekstisi ennen palauttamista. Korjaa lyöntivirheet ja muut kielen puutteet. Huolimaton teksti syö ajatustesi painoarvo.

Hyvää yleiskieltä 

Oikeakelisyyden perusasioiden hallitseminen on edellytys vakuuttavan tekstin kirjoittamiseksi. Viimeistään lukiossa on syytä opetella oikeinkirjoituksen perusasiat niin, ettei niihin tarvitse kompastua myöhemmin elämässä. Jos lähetät työpaikka hakemuksen, jossa yhdyssanat on kirjoitettu miten sattuu ja joka vilisee pilkkuvirheitä – se tuskin erottuu edukseen ja edistää asiaasi. Tietyt perusasiat kannattaa saada heti kuntoon.

Onneksi ne eivät ole vaikeita.

Ihan totta. (Useimmille epäselvissä kohdissa tehdyt virheet eivät haittaa – muualla kuin äidinkielessä. Ilmeisissä, helpoissa kohdissa tehdyt virheet sen sijaan tekevät huonon vaikutelman!)

Opettele yhdyssanat. 

Yhdyssanasäännöt löytyvät esimerkiksi täältä. 

Opettele pilkkussäännöt.

Pilkkusäännöt löytyvät esimerkiksi täältä.

Älä yritä kirjoittaa monimutkaista kieltä. Kirjoita vain ajatukset auki kokonaisilla, selkeillä lauseilla. Jos teksti tuntuu ääneen luettuna kiemuraiselta tai epäluonnolliselta, yrität todennäköisesti liikaa. Et tarvitse erikoisia lauserakenteita tai ilmaisutapoja. Varo käyttämästä hienoja sanoja, joiden merkitystä et itsekään ymmärrä. Asiatekstissä ajatusten välittäminen on tärkeintä – kieli on vain väline.

***

Lue aiempi teksti:

Viisi väärää uskomusta kirjoittamisesta. 

Lue aiheesta muualta:

Asiatekstin perusominaisuudet 

Mainokset

One thought on “Apua – asiatekstiä!

  1. […] vapaamuotoinen ja henkilökohtaisempi, kuin monet muut koulussa kirjoitettavat tekstit. Asiatekstin perusominaisuudet siitä tulisi kuitenkin […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s